Kruiwagenwielen
Problemen met je kruiwagenwiel? Dan helpen wij je verder!
Merkt je dat het kruiwagenwiel niet meer goed draait, hard knarst, of zelfs lek is? In dat geval is het tijd om het kruiwagenwiel te repareren of compleet te vervangen. Dit is een klein klusje, maar het zorgt wel direct voor meer gebruiksgemak en voorkomt verdere schade aan je kruiwagen. Er zijn verschillende soorten kruiwagenwielen, elk met hun eigen voordelen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een massief wiel, een antilekband of een wiel met een luchtband. Daarnaast heb je de keuze uit een kruiwagenband met een kunststof velg of een massief kruiwagenwiel met een metalen velg. Beiden wielen hebben hun eigen pluspunten. Maar welk type kruiwagenwiel heb je nou eigenlijk nodig? En wat betekenen al die cijfers en maten op het wiel? Geen zorgen, we leggen het je rustig en duidelijk uit. Je krijgt precies de informatie en handige tips die je zoekt – zonder omwegen.
Massief kruiwagenwiel antilek band of luchtband? Wat werkt het beste voor jou?
Een kruiwagen kan uitgerust zijn met een antilek band of een luchtband, elk met specifieke voordelen. Een luchtband, die bestaat uit een binnen- en buitenband, biedt extra comfort en optimale demping. Hierdoor rolt het wiel soepel over oneffen terrein en is het ideaal voor gebruik op ruige ondergronden zoals tuinen of bouwplaatsen. Een antilek band daarentegen is volledig massief en kan, zoals de naam al aangeeft, niet lek raken. Dit type wiel is bijzonder geschikt voor gebruik op vlakke ondergronden, zoals bestrating of verharde paden, en biedt een betrouwbare en onderhoudsarme oplossing. Afhankelijk van het terrein en de aard van de werkzaamheden kies je zo het juiste wiel voor jouw kruiwagen.
Binnenband kruiwagen oppompen tussen 2.0 en 2.5 bar
Heb je een kruiwagen waarvan het kruiwagenwiel een luchtband heeft? Pomp deze dan op tot maximaal 2,5 bar en overschrijd deze druk niet, anders klapt de binnen- en buitenband. Controleer altijd de specificaties op de band om schade aan het wiel te voorkomen en een veilige situatie tijdens het gebruik te waarborgen. Net als bij fietsbanden biedt deze band veerkracht en comfort. En net als een fietsband kan het wiel door scherpe voorwerpen zoals spijkers of stenen kan het wiel lek raken. Gelukkig is een klein lek vaak eenvoudig te repareren met een bandenplaksetje, mits het zich op een geschikte plek bevindt.
Tip: Wanneer je de binnenband van je kruiwagen steeds vaker moet oppompen of er zich tekenen van slijtage voordoen, is vervanging doorgaans de betere keuze dan reparatie. Met een nieuwe binnenband kruiwagen kan je weer prettig werken? Wij hebben ze in diverse maten!
Nooit meer een lekke band: het massief kruiwagenwiel met antilek band
Een goede optie voor wie nooit meer last wil hebben van een lekke band, is het antilek wiel voor kruiwagens. Dit type wiel heeft geen binnen- of buitenband, maar is geheel van massief rubber of polyurethaan (PU) gemaakt. Zo hoef je je nooit meer te ergeren aan plotselinge lekken en nooit meer oppompen maar het biedt wel minder comfort bij oneffenheden, omdat het minder dempt dan een luchtband. Deze duurzame wielen gaan extra lang mee!
In de tabel hieronder vind je een overzicht tussen een luchtband en anti lek kruiwagenwiel.
Kenmerk | Luchtband kruiwagenwiel | Antilek band kruiwagenwiel |
---|---|---|
Hoe werkt het? | Werkt zoals een fietsband: lucht in binnenband zorgt voor demping en comfort. | Nooit meer lek: Antilekbanden zijn gemaakt van massief PU of kunststof, onderhoudsvrij opompen is niet mogelijk. |
Comfort | Zeer comfortabel op oneffen terrein (bv. ruwe paden, bouwterreinen). Minder trillingen. | Een antilekband is minder comfortabel; voelt meer schokken door aanwezigheid van harde materialen. |
Toepassing | Ideaal bij langdurig gebruik of als je regelmatig grote afstanden aflegt met de kruiwagen. | Het anti lek band is geschikt voor intensief gebruik waar snelheid en onderhoudsvriendelijkheid belangrijk zijn. |
Onderhoud | Vraagt iets meer aandacht: controleer regelmatig de luchtdruk en let op lekkage. | Bijna geen onderhoud nodig — stevig en duurzaam zonder drukcontrole. |
Lekken | Kan lek raken (bijv. door spijkers of glasscherven), maar vaak eenvoudig te repareren met plakkertje. | Nooit meer lekke band – ideaal als je geen tijd hebt voor onvoorziene storingen. |
Levensduur | Lang, mits goed onderhouden. Als de binnenband versleten is, moet hij vervangen worden. | Antilekbanden zijn zeer duurzaam, omdat er geen luchtcomponent is die kan slijten of beschadigen. |
Aanschaf prijs | Zijn goedkoper in aanschaf, maar vereist meer onderhoud. | Antilek band zijn iets duurder in aanschaf, maar op langere termijn meer profijt. |
Kort samengevat de beste kruiwagenwiel voor jouw klus:
- Kies een kruiwagenband met lucht als je comfort zoekt, lange afstanden aflegt of bereid bent tot wat onderhoud.
- Kies een kruiwagenwiel met antilekband met dit massief kruiwagenwiel heb je noot meer een lekke band, snel aan de slag wil of veel ruw werk doet.

Een kruiwagenwiel met een kunststof of metalen velg, maakt dat wat uit?
De velg bepaalt mede de duurzaamheid van je kruiwagenwiel. Kunststof velgen zijn licht en roestvrij, ideaal voor lichte tuinklusjes. Bij zwaarder werk, zoals het vervoeren van stenen of zand, is een metalen velg beter. Deze bieden meer draagkracht en slijtvastheid en weliswaar duurder bij aankoop, maar met een langere levensduur.
Hoe meet je de juiste maat voor je kruiwagenwiel?
Geen zorgen, het opmeten van een kruiwagenwiel is eigenlijk niet nodig omdat de gegevens vaak al op de band staan, maar mocht het niet leesbaar zijn dan is meten is weten. Wat moet je allemaal opmeten:
- Begin met de diameter van het wiel: dat is de afstand van de ene rand van het wiel naar de andere. Leg je meetlint dwars over het wiel en noteer de maat in millimeters.
- Meet de breedte van de band op: Bv een bandbreedte van 122 mm / 2,54 cm = 4,8 inches
- Meet de hoogte van de band op: Bv een bandhoogte van 100 mm / 2,54 cm = 4,0 inches
- Meet de diameter van de velg op en deel dit door 2,54 (inches): Bv een velg diameter van 203 mm / 2,54 cm = 8 inches
- Daarna check je de diameter van het asgat, zoals we net besproken hebben is dit vaak 16 of 20 mm.
- Meet nu de naaflengte, dat is de lengte van het gat waar de as in wordt geplaatst vaak is dit 75 mm
- Als laatste meet je de breedte waar het wiel aan is bevestigd. Deze maat zal gemiddeld tussen 12 en 13,5 cm zijn. Kies voor een aslengte van 125 tot 130 mm.
Wat weten we nu?
Nu we alles hebben opgemeten, weten we dat de bandbreedte 4.80 inch is en de hoogte 4.00 inch. De velg heeft een diameter van 8 inch. Uit deze maten kunnen we concluderen dat je kunt kiezen voor een kruiwagenwiel met de afmeting 4.80/4.00-8.
Wat betekent de code 2PLy of 4PLy nu eigenlijk?
De technische aanduiding 2PLy of 4PLy verwijst naar de opbouw van een band, waarbij "P" staat voor het aantal lagen, 2P is dus twee lagen en 4P staat voor vier lagen. Deze lagen bepalen de sterkte, flexibiliteit en belastbaarheid van het wiel. Het "Ly"-label kan ook verwijzen naar een specifiek profielontwerp (bv. lijnprofiel of blokprofiel) dat grip of rolweerstand optimaliseert.
- 2PLy: Lichte band met 2 lagen, en vaak voorzien van een lijnprofiel. Geschikt voor licht gebruik in de tuin of bij klussen thuis.
- 4PLy: Stevige band met 4 lagen, en vaak voorzien van een blokprofiel. Ideaal voor zwaar gebruik, zoals bouwwerkzaamheden.
Waarom onze kruiwagenwielen zo goed zijn
We weten dat niet elk wiel hetzelfde is. Daarom werken wij uitsluitend met materialen die jaren mee gaan of je nu kiest voor een anti-lek massief wiel of een binnenband voor kruiwagen. En ja, we denken ook aan de kleinigheden. Zo zijn veel van onze wielen voorzien van goede lagers, zodat ze soepel draaien en je geen extra inspanning hoeft te leveren.
-
Hoogwaardige materialen: Onze wielen zijn gemaakt van duurzame materialen zoals kunststof, metaal en rubber.
-
Eenvoudige montage: De meeste kruiwagenwielen worden geleverd inclusief as, bouten en zijringen, zodat je direct aan de slag kunt. Mocht dit niet zo zijn kun je ze apart bij bestellen.
Wielen voor verschillende toepassingen
De kruiwagenwielen van Profimart zijn uitermate veelzijdig en geschikt voor een breed scala aan toepassingen, zowel binnen als buiten. Ze zijn niet alleen ontworpen voor gebruik op kruiwagens, maar passen ook uitstekend op skelters, bolderkarren, steekwagens en ander transportmateriaal. Door ons uitgebreide assortiment in verschillende maten en types, waaronder diverse asdiameters en asbreedtes, is er altijd een wiel dat perfect aansluit bij je specifieke behoeften en werkzaamheden. Waar je ook met je kruiwagen of transportmiddel aan de slag gaat, wij bieden het juiste wiel om de klus soepel en effectief te voltooien.
Hoe vervang je een kruiwagenwiel? En waar moet je op letten?
- Stap 1: Zorg voor het juiste gereedschap en stabiliteit, Zet de kruiwagen op een vlakke ondergrond met de bak op de grond
- Stap 2: Draai aan beide zijden de flensbouten los en haal het wiel uit de steunen.
- Stap 3: Verwijder de as, en sla de oude as eruit met een hamer en pons of gebruik een schroevendraaier.
- Stap 4: Monteer de as op nieuwe wiel, schuif het nieuwe wiel op de as en bevestig de as weer goed. Test of het kruiwagenwiel soepel draait.
- Stap 5: Monteer het nieuwe wiel, en plaats het wiel in de steunen en draai de flensbouten aan.
Tips om langer plezier te hebben van je kruiwagen
Wil je dat je kruiwagen je jarenlang trouw blijft dienen? Hier zijn een paar handige tips die je levensduur flink kunnen verlengen!
Tip 1: Niet te veel pompen: Pomp een kruiwagen band niet te hard op houd gemiddeld 2,0 bar aan. Te veel druk zorgt ervoor dat de band sneller slijt en mogelijk zelfs kan knappen.
Tip 2: Zwaarste last boven het wiel: Probeer de zwaarste spullen altijd boven het wiel neer te zetten. Zo blijft de kruiwagen stabieler en voel je minder weerstand tijdens het rijden.
Tip 3: Goed opbergen: Zet je kruiwagen na gebruik droog en rechtop tegen de muur. Vooral bij modellen met stalen bak is dit belangrijk: laat je hem buiten staan met water erin, dan roest hij al snel weg.
Tip 4: Stoep of drempel geen probleem: Moet je met je kruiwagen een stoep of drempel op? Leg dan even een plank schuin neer. Zo rolt een kruiwagen band wiel soepel naar boven of beneden, zonder extra inspanning.
Tip 5: Ga je beton aanmaken en storten? Dan is een stalen kruiwagen met een ronde neus (ook wel ‘bouwkruiwagen’ genoemd) je beste vriend. Dankzij de ronde vorm kun je het beton mooi in het midden verdelen en makkelijk uitladen.
Veelgestelde vragen de kruiwagenwiel
Vraag 1: Welk kruiwagenwiel is het beste voor tuinwerk?
Voor lichte werkzaamheden zoals het verplaatsen van planten of potgrond is een luchtband wiel meestal voldoende. Als je vaker zware lasten moet verplaatsen of werkt op oneffen terrein, dan is een wiel met stalen velg een betere keuze. Deze wielen zijn sterker en slijtvaster. Wil je nooit meer een lekke band, kies dan voor een massief kruiwagenwiel.
Vraag 2: Heeft een kruiwagen altijd luchtbanden?
Nee, er zijn ook anti-lek wielen beschikbaar die gemaakt zijn van massief rubber of kunststof (zoals polyurethaan). Een massief kruiwagenwiel heeft geen lucht nodig en dus weinig tot geen onderhoud. Ideaal voor wie snel aan de slag wil zonder zorgen over lekke banden.
Vraag 3: Wat betekenen de getallen op een kruiwagenband?
De afmetingen zoals "4.00/4.80-8" geven de hoogte, breedte en velgdiameter van het wiel aan. Zo weet je precies welk kruiwagenband je nodig hebt. De laatste cijfers geven de maat van de velg in inches aan.
Vraag 4: Hoeveel bar moet er in een kruiwagenband?
De aanbevolen luchtdruk voor een kruiwagenband ligt doorgaans tussen de 1,5 en 3,0 bar, afhankelijk van het type wiel en belasting. Controleer altijd het advies op de band zelf of in de handleiding van de kruiwagen.
Vraag 5: Kan ik een binnenband van een kruiwagen plakken?
Ja, een binnenband van een kruiwagenwiel is vaak te repareren met een plakkertje – maar alleen als het gaat om een klein lek. Bij een versleten of poreuze band is vervangen veiliger en efficiënter.
Vraag 6: Hoeveel zand kan er in een kruiwagen?
Een kuub zand is gelijk aan 1000 liter. In een standaard kruiwagen gaat ongeveer 80 liter, dat betekent dat je voor één kuub liefst 12 keer heen en weer moet lopen. Kortom: bij een kuub zand sta je flink te zweten!
Snelle levering, betrouwbare service
Plaats je bestelling vandaag nog en geniet van supersnelle levering! Alle orders die voor 13:00 uur op werkdagen worden geplaatst, staan binnen 1-2 werkdagen op je matje. Gewoon ontzettend snel!
Kruiwagenwiel kopen
Bestel je kruiwagenwiel vandaag nog en profiteer van snelle levering en uitstekende klantenservice! Heeft u vragen? Het Profimart team staat klaar om uw vragen te beantwoorden.